3.4.2024

Syvää alkuperäistä sielunhoitoa

  

Johanneksen evankeliumissa, toiseksi viimeinen kohtaaminen Jeesuksen kanssa korjaa kriisin ja trauman jättämän lamaantumisen ja pettymyksen.

 

Joh.21:2-13

Simon Pietari sanoi: "Minä lähden kalaan." "Me tulemme mukaan", sanoivat toiset. He nousivat veneeseen ja lähtivät järvelle, mutta eivät saaneet sinä yönä mitään.  Aamun koittaessa Jeesus seisoi rannalla, mutta opetuslapset eivät tunteneet häntä.  Jeesus huusi heille: "Kuulkaa, miehet! Onko teillä mitään syötävää?" "Ei ole", he vastasivat. Jeesus sanoi: "Heittäkää verkko veneen oikealle puolelle, niin saatte." He heittivät verkon, ja kalaa tuli niin paljon, etteivät he jaksaneet vetää verkkoa ylös. Silloin se opetuslapsi, joka oli Jeesukselle rakkain, sanoi Pietarille: "Se on Herra!" Kun Simon Pietari kuuli, että se oli Herra, hän kietaisi ylleen viittansa, jonka oli riisunut, ja hyppäsi veteen. Muut opetuslapset tulivat veneellä ja vetivät kalojen täyttämää verkkoa perässään, sillä rantaan ei ollut paljonkaan matkaa, vain parisataa kyynärää*(n.100 m).

Rannalle noustessaan opetuslapset näkivät, että siellä oli hiilloksella paistumassa kalaa sekä leipää. Jeesus sanoi heille: "Tuokaa tänne niitä kaloja, joita äsken saitte." Simon Pietari meni veneeseen ja veti verkon maihin. Se oli täynnä isoja kaloja, mutta vaikka kaloja oli paljon - kaikkiaan sataviisikymmentäkolme - verkko ei revennyt.  Jeesus sanoi: "Tulkaa syömään." Kukaan opetuslapsista ei rohjennut kysyä: "Kuka sinä olet?", sillä he tiesivät, että se oli Herra.  Jeesus tuli, otti leivän ja antoi heille, samoin hän antoi kalaa.

 

Jeesus oli siis kuollut, mutta ilmestynyt ylösnousseena heille pari kertaa. Intensiivinen kolme vuotta yhdessä, jännitystä, ihmeitä, suosiota, julkisuutta, voimaa ja matkalla oloa maailman mahtavimman miehen mukana. Sitten hänet murhattiin! Jäljelle jäi kriisi: kaikki ohi, loppu, tässäkö se oli.

On syytä huomata, että heillä ei ollut tietoa Pyhän Hengen saamisesta, ymmärrystä mitä sellainen olisikaan, eivätkä he osanneet ajatella tulevaa – ainakaan mitään suuren sanoman levityskampanjaa. Ei ollut sellaista tietoa, mitä meillä nyt on! Ei ollut Uutta Testamenttia, josta – kuten me – tiedämme, mitä tapahtui vähän myöhemmin.

Kalastaminen oli totisinta arkea, elanto täytyi edelleen järjestyä perheelle. Olihan perhe ollut vähemmällä huomiolla viimeiset vuodet, ehkä nyt pitäisi panostaa perhe-elämään. Kalaa ei tullut, sekin masensi, turhautunut olo, tavaton väsymys valvottujen vuorokausien takia; viimeisten päivien, pääsiäisen aika, oli ollut järkyttävää. Tuli valvottua – syystä. Sitten Jeesus ilmestyi rannalle ja kysyi, onko heillä syötävää. Mikä kysymys! Ei tietenkään. Mutta. Saaliiseen tarvittiin Jeesus ja ihme. Viimeisillä voimillaan he vetivät verkon rantaan, olipa se raskas suurien kalojen paljoudesta. Elanto perheelle oli runsas. Jeesus huolehti aamiaisesta, paistoi kalat, jakoi sen ja leipää. Pojat söivät, elpyivät, väsymyskin hellitti. Pieni ajatus: ehkä sittenkin jatkettaisiin, mutta sitähän ei voinut sanoa ääneen. Istuttiin ja syötiin, sanattomina. Hämmentyneinä.

”Minä menen kalaan” – tunne ja luovutus, tuttua, kun jokin juttu on ollut yhtä FLOWta, yhteyttä, rakkautta – ja Jeesus, ja sitten loppu. Jää orpous. Jeesuksen käsitys on, että riittää, kun Hän on läsnä, kanssasi. Et tarvitse muuta, Hän riittää. Jeesus kutsuu luokseen nuotiolle, aamiaiseksi leipää ja kahvia – hiljaisuutta – Sanasta purtavaa, elpymistä ja olemista. Jeesus näyttää mallin, miten ollaan. Ei ole enää mennyttä pääsiäisen järkyttävää kaaosta, mutta ei ole enää monia menneitä vuosiakaan. On vain tämä yksi aamun nuotiohetki, tuli rätisee, tuore leipä hitaasti nautittuna; katsele vain tulen liekkejä, tuoksu.  Jeesus on malli, Jumalan tapa olla, kiireettä, vailla menneitten kipuja, vailla huomisen odotuksia, vaatimuksia. Tämä on rannan ja aamun hiljaisuuden tila ja maailma. Nyt vain ollaan ja aika kuluu hitaammin.

Sitten se nousee. Kipu.

 

Joh.21:15-19

Kun he olivat syöneet, Jeesus sanoi Simon Pietarille: "Simon, Johanneksen poika, rakastatko sinä minua enemmän kuin nämä toiset?" "Rakastan, Herra", Pietari vastasi, "sinä tiedät, että olet minulle rakas." Jeesus sanoi: "Ruoki minun karitsoitani." 

Sitten hän kysyi toistamiseen: "Simon, Johanneksen poika, rakastatko minua?" "Rakastan, Herra", Pietari vastasi, "sinä tiedät, että olet minulle rakas." Jeesus sanoi: "Kaitse minun lampaitani." 

Vielä kolmannen kerran Jeesus kysyi: "Simon, Johanneksen poika, olenko minä sinulle rakas?" Pietari tuli surulliseksi siitä, että Jeesus kolmannen kerran kysyi häneltä: "Olenko minä sinulle rakas?", ja hän vastasi: "Herra, sinä tiedät kaiken. Sinä tiedät, että olet minulle rakas." Jeesus sanoi: "Ruoki minun lampaitani. Totisesti, totisesti: Kun olit nuori, sinä sidoit itse vyösi ja menit minne tahdoit. Mutta kun tulet vanhaksi, sinä ojennat kätesi ja sinut vyöttää toinen, joka vie sinut minne et tahdo." Näin Jeesus ilmaisi, millaisella kuolemalla Pietari oli kirkastava Jumalaa.

Sitten hän sanoi: "Seuraa minua."

 

Muistamme edellisen nuotion ja miten Pietari itki, kun tajusi. Hän varmasti uskoi tehneensä jotain peruuttamatonta kieltäessään Jeesuksen, pettymys itseen oli suuri vielä senkin takia, kun Jeesus tiesi etukäteen hänen kieltävän. Mies tajusi, miten kipeästi tarvitsi armoa ja jotakin lujaa, että yleensä pystyy jatkamaan. Hän oli hyljännyt rakkaan ystävänsä tämän järkyttävimmällä hetkellä! Oliko enää paluuta, voiko hän koskaan enää kohdata Jeesusta? Ei siis ihmetellä Pietarin ”minä menen kalaan” –tuntemuksia! Juuri näin väistetään kipu, siirretään pois ajatuksista, jospa se unohtuisi vaan. Jeesus saattoi tulla nimenomaan sen takia rantaan, että oli jokin asia, joka piti saada pois päiväjärjestyksestä. Että pojat voivat jatkaa kalastusta ja perhe-elämää, mutta myös olla valmiina siihen, mitä Jeesus oli suunnitellut.

Ensimmäisessä kehotuksessa ruokkia karitsoita voidaan kuulla kutsu paimeneksi, joka huolehtii pienten karitsoiden ravinnosta. Ihmiset, jotka ottavat ensiaskeleita kristittynä tarvitsevat hoivaa kuten karitsat. Karitsat – uskossaan lapsia – eivät osaa etsiä oikeaa ruokaa, sellaista, josta kasvaa ja vahvistuu; tarvitsevat ”maitoa”. Toisessa kehotuksessa Pietari saa kehotuksen paimentaa näitä aikuisiksi kasvaneita karitsoita. Paimen kulkee edellä ja löytää heille laitumen, valvoo ja luo turvallisuutta. Kolmas kutsu on ruokkia näitä ”aikuisia lampaita” vahvemmalla ravinnolla. Me kristittyinä kasvamme eri tahtiin ja tarvitsemme sen mukaista ravintoa.


Heb.5:13,14; 6:1

Sillä jokainen, joka vielä nauttii maitoa, on kokematon vanhurskauden sanassa, sillä hän on lapsi; mutta vahva ruoka on täysi-ikäisiä varten, niitä varten, joiden aistit tottumuksesta ovat harjaantuneet erottamaan hyvän pahasta.

- Jättäkäämme sen tähden Kristuksen opin alkeet ja pyrkikäämme täydellisyyteen

Jeesus oli tarkoittanut Pietarin paimeneksi, johtajaksi pian syntyvään seurakuntaan. Tämäkin ilmeni jo aiemmin heidän matkoillaan, kun he pohtivat, mitä Jeesuksesta puhuttiin kylillä. Pietari, sen kummemmin kuin muutkaan, ei tiennyt, mitä oli tulossa. Ei heillä ollut ymmärrystä, miten uusi uskonto tulee mullistamaan koko maailmankaikkeutta! Jeesuksen sanoista on käsitettävä, että seurakunta tulee rakentumaan tuon "Sinä olet Messias, elävän Jumalan poika" –ilmoituksen päälle. Jeesus on kalliomme, joka kestää ja josta vuotaa vesilähteet, kuten Mooseksen aikoina erämaassa.


Matt.16:15-19

"Kuka minä teidän mielestänne olen?" Simon Pietari vastasi: "Sinä olet Messias, elävän Jumalan poika." Jeesus sanoi hänelle: "Autuas olet sinä, Simon, Joonan poika. Tätä ei sinulle ole ilmoittanut liha eikä veri, vaan minun Isäni, joka on taivaissa. Ja minä sanon sinulle: Sinä olet Pietari, ja tälle kalliolle minä rakennan kirkkoni. Sitä eivät tuonelan portit voita. Minä olen antava sinulle taivasten valtakunnan avaimet. Minkä sinä sidot maan päällä, se on sidottu taivaissa, ja minkä sinä vapautat maan päällä, se on myös taivaissa vapautettu."

Pietarin kieltämisen kipu pääsiäisen yönuotiolla piti hoitaa pois, jokainen niistä oli tehnyt syvän haavan miehen sieluun. Jokainen kielto tuli korjata erikseen. Ensimmäinen, toinen ja kolmas kielto. Samalla, kun Jeesus avasi haavan ja hän puhdisti sen, Hän asetti tilalle oikean asian oikeaan asemaan; näin kolme kertaa. Pietari pystyi sen jälkeen lohdutettuna huokaisemaan ”Herra, sinä tiedät kaiken…” Alkuperäinen kutsu, jonka Pietari oli saanut (Matt.16:18), asetettiin takaisin. Enää ei tarvittu ”minä menen kalaan” – josta voimme nykykielellä käyttää sanaa välttämiskäyttäytyminen – vaikka hän varmasti kalasti myöhemminkin perheen elannoksi ja intohimoisen harrastuksen takia.

Tästä ydinajatukseen. Tässä kohtaamisessa aamunuotiolla on jokin hyvin syvä, laajempi merkitys. Se kertoo siitä, mitä Jeesuksen antaman sielun hoidon (terapian?) malli – tai oikeastaan hengenhoito – on syvimmiltään. Ei tarvita paljon sanoja; tarvitaan olemista, rentoutumista, sopivasti syötävää ja tuli. On tärkeintä olla olemassa, hengittää, on tapa olla, hiljaisuus sisintä myöten, kuunnella. Sen jälkeen, kun hiljaa nousevat kivut tunnistetaan yksitellen, ne voidaan käsitellä. Tilalle saadaan juuri oikeat sanat, pannaan paikalleen todellinen asema Jumalan lapsena, ymmärrys ja totuus. Sielunhoitoa ei voi olla ilman Jeesuksen mukana olemista. Kuinka voisimme tavoittaa ihmiselämän syvimpiä kipuja ja tuoda niihin parantavan sanan? Millaista sielunhoidon (seurakunnassa) tulisi olla?